Niepubliczny Zespół Szkolno- Przedszkolny im. Jana Pawła II w Błoniu

Jadłospis

Data Zupy II Danie

22.04.2024

Poniedziałek

Żurek z jajkiem i kiełbasą

 

 

Makaron z jabłkami

 Herbata  z cytryną

alergeny

1,7,9

1,3,9

23.04.2024

Wtorek

Zupa koperkowa

Kotlet schabowy

Ziemniaczki, surówka

     Kompot wieloowocowy

                     

alergeny 1,3,7,9

1,3,7,9

 

24.04.2024

Środa

Zupa ziemniaczana 

 

 

 

Ryż na mleku, koktajl truskawkowy

Kompot porzeczkowy

 

 

 alergeny 1,7,9 1,7,9

25.04.2024

Czwartek

Zupa ogórkowa

Lasagnee

Herbata z cytryną

 

 alergeny 1,7,9 1,3,7,9

26.04.2024

Piątek

 

 

 

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem

Kopytka

Kompot wieloowocowy

 

 alergeny 1,7,9 1,3,7

29.04.2024

Poniedziałek

Zupa meksykańska

 

Makaron ze szpinakiem

Herbata z cytryną

 alergeny 1,7,9 1,9

30.04. 2024 

 

 

Zupa literkowa

Polędwiczki w sosie, kasza

Ogórek kiszony

Kompot wiśniowy

 

 alergeny 1,3,7,9 1,7,9

 

 

 

 

 

       

 

 alergeny    

 

 

 

 

 alergeny    

 

 

 

           

 alergeny

 

 

Do przygotowania posiłku używane są przyprawy:

curry, kolendra, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, bazylia, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, zioła prowansalskie

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy

 
 

Lista Alergenów wg z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych  środkach żywności

 

Substancje zawierające alergeny:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.